Toelichting Fine-art shoot

Wat is een Fine Art fotoshoot nu precies en wat komt erbij kijken? Ik leg het je hieronder uit!

 

Wat is Fine Art fotografie? 

Fine Art is eigenlijk niet een eenduidige stroming of wijze van fotograferen. Het wordt vooral gedefinieerd als 'fotografie op een kunstzinnige manier met als resultaat zoals de artiest het bedoeld heeft'. Een beetje lastige omschrijving maar het is vooral de visie van, in dit geval, de fotograaf waardoor het eindresultaat kunstzinnig te noemen is. Wat ik onder Fine Art versta bij mijn foto's is vooral compositie, houding van het paard, detailfotografie, kenmerken vastleggen en zelfs ook een foto waarbij je soms 2 keer moet kijken om te zien wat het inhoudt en daardoor dus een stukje kunst aan de muur is. Mijn kenmerkende manier van fotograferen in de Fine Art is vooral de buigende houding van het paard, details: een welving van de hals, ingezoomd op de manen, een rimpeling van de huid, het oog etc. Met daarnaast mijn specifieke wijze van nabewerken in mijn kenmerkende Fine Art-stijl. Ik hanteer voor de Fine Art fotografie een eigen wijze en bijzondere manier van nabewerken waarbij details en kenmerken nog meer naar voren komen en de fotoreportage een nog luxere en kunstzinnigere uitstraling krijgt. En dit alles met vooral de karakteristieke kenmerken van jouw paard vast te leggen. Het is eigenlijk een bijzondere fotoshoot met een bijzonder eindresultaat. 

Achtergrond 

Een Fine Art shoot wordt altijd met een mooie achtergrond gemaakt. Hierbij heb je de keuze uit diverse achtergronden. De meest vaak voorkomende is zwart maar dat hoeft uiteraard niet. Als je een bruin of licht paard hebt is juist het gebruik van een gemêleerde of lichte achtergrond mooier om te gebruiken dan zwart. We overleggen dit vooraf aan de shoot en ik neem diverse achtergronden mee. 

Locatie

De foto’s worden altijd bij jou op stal gemaakt, ik kom dus met mijn spullen bij jou op locatie. Belangrijk hierbij is dat je beschikt over een (ruime) binnenbak met goed licht (voldoende ramen en/of verlichting), een ruime stalgang of andersoortige ruimte met eventueel een brede doorgang. Ik fotografeer altijd bij natuurlijk licht, dus zonder flitsers, vandaar dat er voldoende verlichting aanwezig moet zijn in de ruimte zelf. Eventueel zou jouw paard ook geplaatst kunnen worden in een deuropening waarbij er daardoor voldoende daglicht op jouw paard valt. Wat de mogelijkheden zijn bespreken we uiteraard voorafgaand aan de shoot. 

  Opzet

  Ik kom bij jou op stal met alle spullen en bouw allereerst de locatie op. Ik span de achtergrond tussen staanders en zorg dat de locatie helemaal geschikt os voor de shoot. Jouw paard krijgt eventueel een fotografiehalster van mij om (een dun touwhalster) wat ik in de nabewerking kan verwijderen waardoor het lijkt alsof jouw paard helemaal los staat. Heb je een glittershoot of sieraden geboekt dan zorgen we er vervolgens voor dat jouw paard hiervan wordt voorzien. Zoals hierboven vermeld is het bij een Fine Art shoot de bedoeling om jouw paard in bepaalde houdingen neer te zetten. Dit doen we het best met zijn/haar lievelingssnoepjes of kleine stukjes wortel. Het is hierbij ideaal als je minimaal 1 persoon mee kunt nemen die tijdens de shoot hierbij kan assisteren. Ik neem tijdens de shoot ruim de tijd om jouw paard op de foto te zetten. 

  ‘Maar mijn paard staat niet stil’ is een veel gehoorde opmerking. Dat klopt helemaal! De meeste paarden staan niet stil maar het is daarom ook aan mij om de tussentijdse momentjes vast te leggen en dat we voldoende de tijd nemen.Daarbij kijk ik altijd naar de energie van je paard en probeer ik daarin mee te gaan wat een meer ontspannen paard geeft en dus een mooier resultaat!

  Na de shoot verwijderen we eventuele glitters, sieraden en ruim ik de locatie op. 

  Voorbereidingen

  Het is natuurlijk de bedoeling dat jullie foto’s straks fantastisch zullen zijn dus dat vergt de nodige voorbereiding. Voorafgaand aan de shoot is het de bedoeling dat je je paard goed borstelt, desnoods zelfs wast indien dat nodig is zodat er geen vlekken zichtbaar zijn. Gebruik een glansmiddel om de vacht nog extra te laten glanzen en eventueel en hoevenolie om de hoeven mooi te laten blinken. De manen en staart kun je goed uitborstelen en ook eventueel wassen van tevoren. Of je de manen los wilt laten of ingevlochten of geknot mag uiteraard ook, het is net wat je zelf het mooiste vind maar ook per situatie verschilt het. Het ligt er aan hoe de manen eruit zien, zijn ze vol of juist niet en als jouw paard een supermooie halslijn heeft dan is gevlochten of geknot juist weer mooier. We zullen dit vooraf allemaal samen bespreken. 

  Glittershoot

  Dit is een hele mooie, bijzondere toevoeging aan je foto’s!

  Voorafgaand aan de shoot breng ik met vaseline een mengsel aan van grove en fijnere glitters aan bij je paard. Het mooiste effect is om de rondingen van je paard te volgen dus de ronding van de halslijn bijvoorbeeld. Ook neem ik hierbij het hoofd vaak mee, boven het oog geeft een mooi effect maar ook een stukje op de wang eventueel. Dit geeft natuurlijk een supermooi resultaat en je geeft hiermee iets extra’s mee aan de foto’s. Alle benodigdheden hiervoor neem ik zelf mee naar de shoot en zijn inbegrepen evenals de extra voorbereidingen hiervoor zoals het aanbrengen en verwijderen van de glitters. 

  Sieraden

  Wat jouw portretserie nóg unieker en specialer maakt is om gebruik te maken van de bijzondere handgemaakte paardensieraden die ik in mijn collectie heb. Dit zijn sieraden die speciaal gemaakt zijn voor paarden. Het bestaat uit een hoofdsieraad, eventueel gecombineerd met een borststuk. Ik heb momenteel een aantal verschillende sieraden in mijn collectie. 

  Ze zijn heel makkelijk om te doen en je paard voelt er niets van. Een echte eye-catcher als je jouw foto's nog specialer wilt maken! Vraag naar de mogelijkheden. 

  Wil jij een echt uniek Fine-art portret van jouw paard dan zijn deze sieraden zeker een aanrader! 

  Finishing touch

  Na de fotoshoot ga ik aan de slag met het uitzoeken van alle foto's en maak een selectie. Ik doe er een kleine nabewerking overheen en zet ze in een online fotogalerij die je van mij online toegestuurd krijgt. Hieruit maak jij je definitieve keuze waarna ik jouw selectie ga bewerken. Bij Fine-art fotografie is de nabewerking erg belangrijk om de juiste sfeer te bewerkstelligen. Ik besteed daarom veel tijd en extra zorg aan de nabewerking zodat jouw fotoreportage er extra uit knalt. 

   

  Tot slot

  Ik streef ernaar om je een onvergetelijke en gezellige ervaring te bezorgen, ik begeleid je tijdens de shoot en geef aanwijzingen waar nodig en bovenal moet het een fantastische fotoserie worden waar je nog vaak met veel plezier naar terug kijkt.

   

  Neem contact met mij op als bovenstaande je aanspreekt en laten we mooie herinneringen vastleggen!